Melasmanın nedeni nedir?
Amerikan Dermatoloji Derneğine göre doktorlar halen melasmanın nedenini bilmemektedir ama aynı ailede bulunabildiğini gözlemişlerdir. Hormon tedavisi, doğum kontrol hapları, cildi güneşe karşı daha hassas hale getiren bazı ilaçlar, epilepsi ilaçları, güneşe maruz kalma ve hamilelik neden olmasa da sıklıkla melasmayı tetikler. Melasma hamile kadınlarda o kadar sık görülür ki "hamilelik maskesi" olarak bilinir.

Etkili melasma tedavileri
Melasma bazen, özellikle bir hamilelik sonrasında veya doğum kontrol haplarını almayı bırakırsanız kendiliğinden solar. Fakat sıklıkla en iyi saldırı planını ortaya çıkarmak için dermatoloğunuzdan bir randevu almanız gerekecektir.

Dermatoloğun ofisinde
Dermatoloğunuz cildi beyazlatıcı bir ajan olan hidrokinon içeren bir krem yazabilir. Dermatologlar bazen cilt rengini açma etkisini arttırmak üzere hidrokinon ile birlikte tretinoin, kortikosteroidler veya glikolik asit içeren bir krem ekler. Azelaik asit ve kojik asit cilt rengi değişikliklerini soldurmaya yardımcı olabilecek başka aktif maddelerdir. Dermatologlar ayrıca melasma tedavisine yardımcı olmak üzere kimyasal soyucular, mikrodermabrazyon ve lazer cerrahisi kullanabilir.

Evde
Reçeteli bir tedavi dışında dermatoloğunuz muhtemelen hem UVA hem UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan ve SPF değeri 30 veya üzerinde olan bir günlük güneş kremi kullanılmasını önerecektir. Genel olarak sağlıklı bir cilt bakımı uygulaması dışında güneş kremi, cildi melasmayı tetikleyebilen güneş ışığından korumaya yardımcı olur. Güneş kreminizi mutlaka her gün sürün, çünkü UV ışınları bulutlu havada, siz araba sürerken, hatta bir pencerenin yanına oturduğunuzda cilde hiç fark ettirmeden girebilir. Günlük güneş kreminin dışında cildinize bakım uygulayın ve cildinizi tahriş edebilecek ürünlerden kaçının, çünkü tahriş de melasmayı arttırabilir.