Kekelemenin Sebepleri Ve Tedavisi

Kekeleme, ses tellerinde oluşan bir sorun sonucunda damaktan okunan kelimeleri söylerken zorlanmaya sebep olan bir tür problemdir. Kekeleme problemi özellikle küçük çocuklarda gözüken ve zamanla geçmektedir. Ancak bazı durumlarda ses tellerindeki problemler kalıcı bir sorun haline gelip, yetişkinlik döneminde de etkisini gösterebilmektedir.

Kekemelik problemi kendi içerisinde derecelere ayrılmaktadır. Kişinin kekelediği kelime kökleri ve kekeleme süresine göre bu dereceler belirlenmektedir. Genellikle tedaviler ve hastalık için yapılacak aktiviteler bu hastalık derecelerine göre değişmektedir.

Kekemelik doğuştan veya sonradan oluşabilen bir sorundur. Sebepleri henüz tam olarak kanıtlanamasa da, temel sebeplerinin gerilim ve stresten kaynaklandığı düşünülmektedir. Kekemelik bir hastalık olarak değil, bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Bu yüzden de herhangi bir belirtisi veya hastalık süreci yoktur. Kekemelik rahatsızlığının günümüz şartlarında henüz %100 onaylı tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak birçok uzman doktor bu hastalığın derinine inerek tedavisi için araştırma yapmaktadır. Hatta yeni modern tıp bu konu hakkında araştırma yaparak birçok kısmında ilerleme kaydetmiştir.

Kekemelik hastalığının tıp ortamında tedavisi olmasa da, günümüzde bazı özel sağlık merkezlerinde kekemelik hastalığına karşı tedaviler verilmektedir. Bu sağlık merkezlerinde kekemelik derecesini azaltmak ve kişiye konuşurken pratiklik kazandırılarak, kekelemeyi bıraktırmak hedeflenmektedir. Özel sağlık merkezlerindeki tedavi yöntemleri ise farklılık göstermekte olup, hiçbir yöntem sağlık bakanlığı tarafından onaylı değildir. Bu özel sağlık merkezlerinde bazı uzman kişilerin kendi geliştirdiği yöntemler kullanılarak kekemeliğe çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Kimi kişilerde bu yöntemler başarıya ulaşabilirken, bazı kimselerde etki gösterememesi nedeniyle genel olarak kabul gören yöntemler haline gelememiştir. Kısacası kekemelik tedavisi için birçok yöntem vardır fakat hiçbiri kesin tedavi yöntemi değildir.

Kekemelik problemi için bazı durumlarda ses telleri problemini düzeltmek için ilaçlara da başvurulabilmektedir. Ancak ilaçlarla kekemelik problemi tam olarak giderilemeyeceğinden dolayı, bunların yanında nefes alıştırmaları ve konuşma aktiviteleri de yapılarak kekemelikle mücadele edilmektedir.