Çocuktaki horlama okul başarılarını da olumsuz etkiliyor...

Horlama sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da sık olarak görülmekte. Çocuğun sağlığını ve hayatını etkileyen bu sorun, uzmanlarca dikkat edilmesi gereken bir mühim sorunlardan biri. Uzmanlar çocuklardaki horlamanın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, horlamanın bir sonraki aşamasında apne sorunu yani anlık soluk durmasının oluşabileceğini de belirtiyorlar.

Unutulmaması gereken bir konu, bebeklerin 6 aylık olana kadar düzensiz, hızlı soluk alıp vermelidir. Bu durum bebeklerin gelişiminin bir parçasıdır ve hastalık belirtisi değildir. Bebekte renk değişimi gözleniyorsa bu konu önem taşımaktadır. Horlama, ayrıca bir hastalık belirtisi de olabilmektedir. Özellikle alerjik çocuklar bu sorundan paylarını alabilirler. Yapılacak en önemli şey, horlamanın nedenini bulup tedavi etmektir. Kulak Burun Boğaz doktorlarının yapacağı detaylı muayeneden sonra horlamanın nedeni bulunabilir. Uykusunu alamayan ve sağlıklı uyku uyumayan çocuklar, başta hiperaktivite, anksiyete, huzursuzluk ve öfke nöbetlerine daha çok tutulup huzursuz olabilmekte, bu da okul başarılarını olumsuz olarak etkilemektedir.

Horlama nedenleri
Burun, boğaz ve geniz etindeki tıkanıklıklar ve anormallikler.
Çene yapısı küçük ve arkada kalan çene yapısı
Burun kemiği eğriliği
Burun polibi
Yüz kemik yapısı anormallikleri
Down sendromu
Şişmanlık
Alerji sorunları


Horlama Tedavisi
Öncelikle horlamaya yol açan neden bulunmalı ve tedavi ona göre planlanmalıdır.

Bademcik ve geniz etinin alınması
En sık 2-6 yaş arasında görülen bademcik ve geniz Eti sorunu horlamaya neden oluyor.

Ameliyattan sonra çocukların şikayetleri %90 oranında azalıyor.

Ortodontik tedavi
Çocuğun diş ve çene yapısı uzman doktorca değerlendirilip tedavi süreci başlıyor. Alt ya da üst çenenin büyük yada küçük olması, dişleklik, damak yapısı bozuklukları giderilince horlama sorunu da ortadan kalkıyor.

Nazal CPAP cihazı
Bu alet, üst solunum yolunu devamlı açık bırakacak şekilde kullanılan bir maske. Gözlük gibi kullanıldığı sürece fayda sağlayan, kullanılmadığında sorunun geri geldiği bir yöntem. Amaç, doğru ve düzenli nefes almayı sağlamak ve horlamayı engellemek.

Şişmanlık
Şişman çocuklarda horlama daha çok görüldüğünden, çocuğun ideal kilosuna dönmesine yardımcı diyet uzmanlarının gözetiminde bir diyet uygulamak ve çocuğu zayıflatmak horlamayı engelleyecektir.

Kaynak:Womenis.net