spotify
Spotify, 2015 yılının en popüler fitness trendlerini belirlemek ve her egzersizden en yüksek faydanın alınması için fitness uzmanı ve INSANITY’nin yaratıcısı Shaun T ile spor müziklerinde dünyaca bilinen uzman Dr. Costas Karageorghis’i bir araya getirdi.

Shaun T, 2015 yılının top trendlerini Tabata, Cardio Dans, Insanity, Gymnastics Strength Training ve CrossFit olarak belirlerken Dr. Costas, bu trendlerin her biri için dakika başına düşen vuruş sayısı (BPM), ritmik yapı ve melodisi ile uyum ve sözlere dayalı olarak özel bir formül geliştirerek dünyanın her yerinde spor salonlarına gidenler için en uygun şarkıları bir araya getirdi.

Dr. Costas’ın çalma listeleri, Spotify üzerindeki, içlerinde dünya çapında en çok dinlenen fitness şarkısı olan, Meghan Trainor’ın All About That Bass isimli parçası ve onu izleyen, Eminem’in ‘Till I Collapse ve Katy Perry’nin Dark Horse isimli parçalarının da yer aldığı, 11 milyondan fazla global fitness listesi analiz edilerek oluşturuldu. Bu sayede, fitness yapanlara en iyi şekilde eşlik edecek çalma listeleri yaratıldı.

Türkiye’de ise ilk üçte yer alan şarkılar Katy Perry’den Dark Horse, Meghan Trainor’dan All About That Bass ve Neon Trees’ten First Things First oldu.

Brunel Üniversitesi, Spor Psikolojisi Bölümü’nde okutman olan Dr. Costas Karageorghis:“Sözler, tempo ya da ritmik his gibi bir çok müzik faktörü fiziksel tepkilerimizi etkileyebilir ve bazı şarkıları fiziksel egzersiz için daha uygun hale getirebilir. Spotify’da, 2015’in en popüler fitness trendlerine dayalı olarak, performansınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olacak çalma listeleri geliştirdim. İster Tabata ile sert bir egzersiz yapın, isterseniz CrossFit ile ter atın, her trende uygun bir çalma listesi bulabilirsiniz” dedi.

Spotify’ın Global İletişim Başkan Yardımcısı Angela Watts ise “Spotify’ın 11 milyon fitness listesi üzerinde yapılmış analizleri, Shaun T’nin 2015 fitness trendleri ve Dr. Costas’ın araştırmaları ile birleştirerek 2015 Fitness Trendleri çalma listesini oluşturduk. Yani şimdiden kaytarmaya başladıysanız, yeni yıl kararınızı uygulamak için artık bir motivasyonunuz var!” dedi.

Shaun T’nin yorumu ise şöyle: "İnsanlar, 2015 yılında da egzersizlerini, HIIT (Yüksek Şiddetli Aralıklı Antreman) içeren daha etkili programlarla maksimum seviyeye çıkartmaya devam edecekler. Kimsenin spor salonunda saatler harcayacak zamanı yok, zaten buna gerek de yok. INSANITY ve Tabata tarzı kısa ve yoğun egzersizler ileride daha baskın olacak”

2015 Fitness Trendleri ve Çalma Listeleri

INSANITY

INSANITY, uygulayıcılarının ruhsal ve fiziksel sınırlarını zorlamak üzere tasarlanmış yoğun ve kamp tarzı bir egzersiz programıdır.

Dr. Costas: “Bu program için oluşturulan liste, size ekstra dayanma gücü verecek parçalardan oluşur. Diğer dört çalma listesine kıyasla en yüksek ortalama tempoya sahip bu liste, vücuda sürekli adrenalin pompalanmasını sağlayacak 140 BPM’ye göre hazırlanmıştır. Listede bulunan şarkılar, uygulayıcıların kalp hızına uyum gösterecek şekilde seçilmiş olup, Sigma’nın maksimum hıza ulaştıran 171 BPM’lik Changing isimli parçasıyla birlikte kalp hızını en yüksek seviye taşır” dedi

Sing – Ed Sheeran (120 BPM )

Heroes (We Could Be) – Alesso ft. Tove Lo (126 BPM)

Let’s Go – Calvin Harris ft. Ne Yo (128 BPM )

Lips Are Movin – Meghan Trainor (139 BPM)

Dare (La La La) – Shakira (BPM of 144)

Don’t Stop – 5 Seconds of Summer (150 BPM)

American Beauty/American Psycho – Fall Out Boy (151 BPM)

Changing – Sigma ft. Paloma Faith (171 BPM)

Bang Bang – Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj (150 BPM)

Marilyn Monroe – Pharrell Williams (117 BPM)

Ultimate INSANITY çalma listesini Spotify’da dinleyin.

Tabata

Tabata, 20 saniye tüm güçle çalışma ve 10 saniye dinlenme şeklinde yapılan aralıklı sisteme dayalı ve yüksek yoğunluklu bir egzersiz programıdır.

Dr. Costas bu egzersiz için hızlı tempolu bir çalma listesi tavsiye ediyor: “Bu liste, 118 BPM ‘lik ortalama temposu ile yoğunluk bakımından INSANITY çalma listesinin hemen arkasından geliyor. Listedeki şarkılar “I don’t ever want to give up” (Hiç bırakmak istemiyorum) ve “I’m stronger than I’ve been before” (Her zamankinden daha güçlüyüm) gibi etkili sözel ifadeler içeriyor”

Everything Is Everything – Gabriel Garzon-Montano (86 BPM)

Figure It Out – Royal Blood (108 BPM)

Wrapped Up – Olly Murs ft. Travie McCoy (122 BPM)

Won’t Look Back – Duke Dumont (124 BPM)

Time Of Our Lives – Pitbull & Ne-Yo (124 BPM)

The Night Is Still Young – Nicki Minaj (128 BPM)

I Will Never Let You Down – Rita Ora (128 BPM)

Break Free – Ariana Grande ft. Zedd (130 BPM)

All About That Bass – Meghan Trainor (134 BPM)

Sugah Daddy – D’Angelo & The Vanguard (93 BPM)

Ultimate Tabata çalma listesini Spotify’da dinleyin.

Cardio Dans

Cardio Dans çalma listesinin özelliği güçlü ve istikrarlı ritmik akıştır.

Dr. Costas şöyle açıklıyor: “Şarkıların ritmi, bu listenin önemli bir özelliği... Ortalama 111 BPM’lik temposu ve canlandıran sözleri ile bu listede bulunan şarkılar; dansa uygun, ritmik hareketleri teşvik eden müziksel özellikler taşıyor”

Fancy – Iggy Azalea ft. Charli XCX (95 BPM)

Boss – Fifth Harmony (103 BPM)

Problem – Ariana Grande (103 BPM)

Uptown Funk – Mark Ronson ft. Bruno Mars (115 BPM)

Crazy Stupid Love – Cheryl Cole ft. Tinie Tempah (120 BPM)

Right Here – Jess Glynne (120 BPM)

I Loved You – Blonde ft. Melissa Steel (123 BPM)

Fireball Pitball ft. John Ryan (124 BPM)

Real Love – Clean Bandit & Jess Glynne (125 BPM)

I’m Not The Only One – Sam Smith (82 BPM)

Ultimate Cardio Dans çalma listesini Spotify’da dinleyin.

Gymnastics Strength Training (Jimnastik Güç Arttırıcı Program)

Jimnastik güç arttırıcı program, jimnastikçilerin en yaygın antreman yöntemlerini herkes için ulaşılabilir hale getiren bir egzersiz programıdır.

Buradaki bilim, irade gücüyle bedensel bir zorluğu yenmektir diyen Costas; “Bu çalma listesi, yavaş ve istikrarlı hareketleri ve demir halka tutma ya da amuda kalkma gibi pozisyonlarda meydana gelen izometrik kontraksiyonları yansıtacak, ortalama 112 BPM’lik orta tempolu bir listedir. Müzik, bu egzersiz tipine özgü kas ağrısını zihinden uzaklaştırmaya yardımcı olur. O nedenle bu listedeki şarkıların güçlü bir uzaklaştırma etkisi vardır, ağrıyı zihninizden uzaklaştırırlar” açıklamasında bulundu.

Good Kisser – Usher (98 BPM)

Ghost – Ella Henderson (105 BPM)

My Love – Route 94 ft. Jess Glynne (120 BPM)

Come Get It Bae – Pharrell Williams (120 BPM)

Go All Night – Gorgon City ft. Jennifer Hudson (121 BPM)

Pushing On – Oliver $ & Jimi Jules (122 BPM)

Gecko – Oliver Heldens & Becky Hill (125 BPM)

When A Fire Starts To Burn – Disclosure (124 BPM)

Funknroll – Prince (98 BPM)

Stay With Me – Sam Smith (85 BPM)

Ultimate Gymnastics Strength Training çalma listesini Spotify’da dinleyin.

CrossFit

CrossFit’i ağırlık kaldırma, olimpik ağırlık kaldırma, jimnastik ve atletizmi harmanlayan, ‘eritme potası’ şeklinde adlandırılabilecek bir egzersiz programı olarak tanımlayan Dr. Costas, “Buradaki bilim, en uygun arka planı oluşturmaktır. Burada müzik, hareket örüntülerini yönlendirmek için senkronize bir modda kullanılmaz, daha ziyade antreman ortamını geliştirmek için asenkronize bir şekilde (ya da arka planda) çalar. Programdaki yüksek yoğunluklu hareketlerde ustalaşmak için gerekli olan iç ritm duygusu ve eğitmenin sözlü talimatları göz önüne alındığında, müziğin çok yüksek olmaması gerekir. Dolayısıyla bu çalma listesi, ideal sonik arka planı oluşturan orta tempo (ortalama 113 BPM) bir listedir” dedi.

Don’t – Ed Sheeran (96 BPM)

It’s My Birthday – Will.i.am ft. Cody Wise (101 BPM)

Fun – Pitbull ft. Chris Brown (114 BPM)

Waves – Mr. Probz (120 BPM)

Rather Be – Clean Bandit ft. Jess Glynne (121 BPM)

I Wanna Feel – Second City (122 BPM)

My Head Is A Jungle (MK Remix) – Wankelmut & Emma Louise (124 BPM)

La La La – Naughty Boy ft. Sam Smith (125 BPM)

Art Official Cage – Prince (130 BPM)

Thinking Out Loud – Ed Sheeran (79 BPM)

Ultimate CrossFit çalma listesini Spotify’da dinleyin.

2015 Ultimate Fitness Çalma Listesinin tamamını Spotify’da dinleyebilirsiniz.