dudak revizyonu
Her kadın, daha dolgun, gösterişli dudaklara sahip olmak ister. Bu sebeple, dünyada en çok gerçekleştirilen dolgu işlemlerinden biridir dudak uygulamaları. Ancak, sonuç her zaman istenildiği gibi olmaz. Üstelik, dudaklarınıza botoks gibi geçici değil, kalıcı bir dolgu yaptırmışsanız işiniz daha zordur. Ya da zordu, diyelim. Çünkü artık, 30 dakikalık ağrısız bir cerrahi işlem ile, dudaklardaki kalıcı dolgu deformasyonlarını gidermek mümkün. Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz, “kaş yapayım derken, göz çıkartan” müdahaleleri nasıl düzelttiğini anlattı.

Dudak revizyonu nedir?

Dudak revizyonu, dudak düzeltme veya dudak küçültme de diyebileceğimiz, genellikle dolgularla yapılan işlemlerden sonra dudaklarda oluşan deformasyonları gidermeye yönelik yapılan cerrahi işlemlerdir. Çoğunlukla kalıcı dolgularla yapılmış dudak büyütme işlemlerinin komplikasyonlarını ki bunlar aşırı büyük ve sarkıklık yapan görüntü bozuklukları, yabancı cisim reaksiyonlarına bağlı olarak gelişen girinti çıkıntılı, yer yer kabarıklık yapan şekil bozuklukları, asimetriler gibi yüzün en önemli parçalarından biri olan dudaklarda probleme yol açmış kalıcı hasarları düzeltmek için uygulanır.

Ameliyat ya da dolgu sonrası mı gerçekleştirilir? Cerrahi bir işlem midir?

Lokal anestezi altında uygulanabilen bir işlemdir. İşlem yaklaşık 30 ila 45 dakika sürmektedir. Dudağın içte kalan kısmından girilerek şekil bozukluğuna sebebiyet veren bölgenin simetriyi sağlayacak şekilde düzgünce çıkarılması, dışarıdan görülebilecek herhangi bir yara izine sebebiyet vermemektedir. Daha sonrasında özel bir pansuman uygulanmakta ve dikişler 5 ila 7 gün içerisinde alınmaktadır.
Kimler yaptırabilir, yan etkileri var mıdır?

Deformasyonun büyüklüğüne bağlı olarak tam ve kalıcı sonucun elde edilmesi yaklaşık 2 ila 6 hafta arasındadır. Cerrahi işlemde önemli olan öncesinde  deformasyonu iyi analiz etmek ve anatomik strüktürlere uygun olarak -dudağın şekli, kırmızı ve beyaz birleşkesi kasların durumuna bağlı olarak- küçültme veya düzeltme işlemini gerçekleştirebilmektir.

Türkiye'de en çok yapılan işlemlerden biri olarak dudak büyütme sonrası düzeltme için size gelen çok hasta oluyor mu?

Bu işlemi yaptıran hastaların çoğunluğu eskiden 5 ila 10 sene öncesinde başta da belirttiğim gibi kalıcı maddelerle dudak büyütme işlemi yaptırmış olan hastalardır. Diğer bir grup ise aşırıya kaçmış veya yanlış yapılmış kalıcı olmayan dudak dolgusuna bağlı oluşan deformasyonlu hastalardır. Yaklaşık senede 25-30 hasta bu işlem için kliniğimize başvurmaktadır. Tekrar hatırlatmakta yarar var, aslında en önemlisi dudak büyütme işleminin doğru kişiler tarafından, güvenilirliği ispatlanmış maddelerle kararınca  yapılması bu tür problemlere yol açmayacaktır.

Op. Dr. Burak Türkyılmaz
Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı